Militair Fatigue Management : Toewerken naar een meer systematische aanpak van vermoeidheid en slaapverstoring binnen de Nederlandse krijgsmacht - Helmhout, P.; Baal, M. van; Drongelen, A. van; Valk, P.; Hogenelst, K. (My University, 2024)
Iedere infanterist heeft ervaring met de soms verregaande negatieve gevolgen van vermoeidheid en slaapverstoring. Herinneringen aan hoe het eenvoudigweg niet lukt een wacht- en slaapschema op te stellen na twee dagen en nachten zonder slaap. De melding over de radio van een aankomende T-55 met zoeklicht over de heuvel bij Srebrenica of de interpretatie van een naderende patrouille met een zaklamp in het bos, terwijl het in beide gevallen om de opkomende maan gaat. Het zijn een paar voorbeelden van cognitieve uitdagingen die impact kunnen hebben op de militair zelf en op de eenheid. Wat zou je er aan kunnen doen om het te voorkomen? Wat moet je over vermoeidheid en slaapverstoring in de militaire context weten om effectiever te kunnen worden? Dit en andere vragen houden de auteurs, deels onderzoekers op dit thema, al langer bezig. Tegelijk met het verschijnen van dit artikel wordt hard gewerkt aan het vervangen van de slaapzak als deel van het slaapsysteem van de Nederlandse militair. De behoefte van de gebruiker is daarin duidelijk: de slaapzak moet compacter en lichter worden en hetzelfde slaapcomfort bieden. Effecten worden beter als we middelen, mensen en manieren zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, gegeven de operationele context. Voor omgaan met vermoeidheid en slaapverstoring geldt dit net zo goed als voor andere militaire activiteiten. Dit artikel gaat verder niet in op het middel ‘slaapsysteem’, wel op mensen en manieren. Hiermee brengen de auteurs het belang van verdere kennisontwikkeling en -implementatie op het gebied van fatigue management in de militaire setting onder de aandacht.